8 de març: Dia Internacional de les Dones

          El 24 de febrer, en Junta de Govern, l’Ajuntament d’Alforja va adherir-se al manifest que, amb motiu de la celebració del dia Internacional de les Dones, s’ha promogut des de l’ACM. (Associació Catalana de Municipis), i que us reproduïm a continuació:

 

8 de març: Dia Internacional de les Dones

 

 

8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA     

MANIFEST

Enguany celebrem el 8 de març, Dia internacional de la dona, amb novetats legislatives que ens acosten més a l’ideal d’igualtat entre les dones i els homes. El mes d’abril del 2008 es va aprovar la Llei 5/2008 del dret de les dones a eradicar la violència masclista. En el seu preàmbul, la Llei diu:

 

“Les dones han estat essencials en la construcció i la defensa dels drets i les llibertats al llarg de la història. Malgrat això, gran part de les nostres societats no han reconegut el paper històric de les dones i no n’han garantit els drets.

La llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista parteix de la premissa que els drets de les dones són drets humans.”

 

És per tant un dret que les dones visquem amb les mateixes garanties que els homes pel que fa a les nostres llibertats i a la consecució dels nostres objectius com a membres de la societat. És un dret poder viure sense l’amenaça de la violència masclista, sense l’amenaça de la violència en el si de la família, en els llocs de treball i en qualsevol àmbit de la nostra vida. I hem de ser les dones les que d’una manera més ferma i voluntariosa lluitem contra aquesta xacra.

 

Però no només la violència envers les dones ens retalla les llibertats. Com es descriu en el preàmbul abans esmentat, les dones han contribuït a la construcció i defensa dels drets i les llibertats al llarg de la història. I és en aquest punt on volem vincular aquest manifest del 2009 a l’efemèride que també enguany se celebra: els 30 anys d’ajuntaments democràtics.

 

Perquè també ha estat i és una lluita la reivindicació de la importància del paper de les dones en la construcció d’aquesta democràcia que tot just arriba al seu trentè aniversari. Una construcció democràtica que les dones han protagonitzat en la seva majoria des de l’anonimat, des de la feina a la rebotiga, amb el sacrifici i la lluita contra les desigualtats que han guiat malauradament aquests 30 anys d’ajuntaments lliures.

 

És per tot això que en aquest manifest volem tenir un record i fer un reconeixement a les 8 dones que van ser les primeres alcaldesses ara fa 30 anys i que van obrir un camí cap a la consecució dels nostres drets. Elles representen totes les altres que han vingut després fins arribar a les 120 alcaldesses que hi ha actualment a Catalunya:

 

Núria Albí i Corrons, alcaldessa de la Garriga

Berthe Bada i Cazeilles, alcaldessa de Camprodon

Anna Bosch i Pareres, alcaldessa de Mollet del Vallès

Antònia Castellana i Aregall, alcaldessa de Molins de Rei

Maria Dolors de Godoy i Rotllens, alcaldessa de Cassà de la Selva

Maria Dolors Oms i Bassols, alcaldessa de Blanes

Rosa Martí i Conill, alcaldesa de Parets del Vallès

M. Lurdes Vidal i Audet, alcaldessa de Ponts

Pilar Ferran i Hernández, tinent d’alcalde de l’Hospitalet de Llobregat

 

Seguirem lluitant i treballant des dels ajuntaments, des dels municipis, per construir un país més just, més cohesionat i més igualitari. Un país on ser dona no sigui un perill, ni un desavantatge, ni un pecat.

 

 

2 responses to “8 de març: Dia Internacional de les Dones

 1. dos missatges , dues dates , una situacio la baixada del castell igual de trencada o més
  ara que el regidor responsable, ja cobra ,igual tindra temps i ganes de solucionar un tema petit pero que implica molts vilatans i vilatanes .
  com sigui que l´excusa del grup de erc és que aixo pertoca al grup dels “sociates” que diuen ells us passo dos comentaris del seu blog ,
  semba ser que no us comenteu els temes o no li doneu importancia .

  att La Baixada del Castell

  En data del 8/setembre/2008 has ve fer pública una queixa en el vostre blog sobre el paviment malmès de la baixada del castell que aleshores ja feia uns mesos que ens veien les pedres escampades pel terra de la baixada, i em data d’avui quasi tres mesos desprès la situació segueix exactament igual. ELS FETS PARLEN PER SI SOLS.

  Això no denota una certa desídia pel actual equip de govern? Vosaltres que pensa-ho?

  27 / novembre / 2008 15:32

  felicitar al equip de govern format pels “dos grups” per la seva celeritat en que han solventat el problema del paviment de la baixada del castell… i en tan sols un any i mig, quina eficàcia¡¡¡¡ aquí es demostra la gran capacitat de reacció per tal de solucionar les petites adversitats en el dia dia de la nostre comunitat. Enhorabona

  10 / març / 2009 11:40

 2. socialistesalforja

  Hola bc00,
  Un parell de puntualitzacions al teu comentari, que ja havíem seguit des del bloc d’ERC.
  La primera, el regidor responsable cobra perquè és una opció a la que legalment es té dret i que valia la pena d’aprofitar. Les ganes que tingui, com l’honor de la legión, se li suposen. I el temps, ja saps que no es compra amb diners.
  La segona, l’equip de govern està efectivament format per dos grups, no entenem les cometes…
  I encara una tercera: QUI va executar i supervisar les obres de la baixada del castell famosa? El mateix govern que va renovar el paviment de la plaça de Dalt (dit plaça de les castanyoles)? No llancem tantes pedres, que ningú està lliure de culpa.
  Deixant de banda els retrets, però, que massa sovint es converteixen en l’únic motiu de discussió i no arriben a proposar ni solucions ni compromisos, des de la regidoria i des de l’ajuntament en conjunt es buscaran els recursos necessaris per anar solucionant les petites adversitats del dia a dia de la nostra comunitat. I es treballarà, com sempre, amb tot el temps i les ganes necessàries, amb tota la celeritat que sigui possible i sense ni un gram de desídia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s