Matar bous a paraulades

Davant dels comentaris que circulen pel poble respecte del funcionament del menjador de l’escola, el grup socialista d’Alforja volem fer les puntualitzacions següents:

 

         Som conscients que aquest muntatge no té cap intenció de millorar el servei que els nens i nenes reben al menjador, sinó que la seva única finalitat és erosionar la tasca de la regidoria d’Educació i, en definitiva, la de l’ajuntament. I també que hi ha una filiació política clara darrere de les persones que són al capdavant d’aquesta “iniciativa”. Això últim, que sembla una informació insensata per part nostra, va sortir DIRECTAMENT d’alguna de les persones que hi ha darrere d’aquest “moviment”.

         Finalment, ja és possible implicar l’ajuntament d’alguna manera en temes educatius: durant molts anys l’educació no va representar cap preocupació en la política municipal, pel que només es podia responsabilitzar l’ajuntament de la seva pròpia deixadesa i poca sensibilitat en aquesta matèria.

         La implicació que es vol provocar, però, no té en compte la responsabilitat que cada entitat té en la gestió. El menjador escolar és responsabilitat de la Junta de l’AMPA, que surt democràticament escollida entre tots els pares i mares de l’escola.

         Respecte a aquest punt, ara mateix la composició de la junta es totalment irregular, ja que està formada només per cinc membres, entre els que no hi ha ni secretari ni president (segons els seus estatuts, l’AMPA del CEIP Josep Fusté consta de 9 membres).

         En relació amb la qüestió de les responsabilitats, els cinc membres d’aquesta Junta van demanar a l’Ajuntament diverses explicacions i variada documentació en una carta, redactada en un administratiu castellà de manual que, paradoxalment, van adreçar als caps de llista de PM, ERC i CiU (també a la regidoria d’Educació) De la informació i documentació que se sol·licitava en aquesta carta NOMÉS n’és responsable la Junta de l’AMPA. L’Ajuntament no en té cap notícia ni n’ha de tenir cap, a no ser que la mateixa AMPA o el Consell Escolar n’hi vulguin donar.

         En aquesta mateixa carta, en canvi, posaven en dubte la capacitat d’un òrgan que sí que és jeràrquicament superior, com és el Consell Escolar, on estan representats tots els sectors de l’escola (sector mestres 6, sector pares 5, ajuntament 1, equip directiu 2, representant de l’AMPA 1).

         L’AMPA és la responsable de gestionar el menjador, i és ben lliure de prendre les decisions que consideri oportunes. Entre aquestes decisions hi ha la contractació del personal que treballa al menjador i la contractació del càtering de l’escola. D’aquestes decisions, l’AMPA ha d’informar-ne al Consell Escolar, així com dels comptes econòmics anuals. El Consell Escolar treballarà per resoldre qualsevol problema o inconvenient que tingui l’AMPA en la gestió del menjador, NO PER A IMPOSAR-LI CAP DECISIÓ EN QÜESTIONS DE PERSONAL O DE CÀTERING.

         Encara que legalment queda clarament limitat quin és el paper de l’AMPA i quin el del Consell Escolar, aquestes persones utilitzen el boca-orella per escampar mitges mentides, mitges lectures o veritats a mitges que es van fent gruixudes i cada vegada més falses. Visites personals a les cases de segons quines persones, trobades al carrer o al cafè… són l’ambient ideal perquè segons quins alfongencs i alfongenques practiquin el nostre esport nacional: MATAR BOUS A PARAULADES. L’únic lloc on s’han de demanar explicacions de les activitats de l’AMPA és a les assemblees de l’AMPA.

         Aquestes assemblees han d’estar legalment convocades, no ser simples pantomimes sense transcendència. L’AMPA informarà sobre el servei de menjador en una reunió informativa que se celebrarà aquest divendres 13 de març. La intenció d’explicar què estava passant NO ha sortit de l’AMPA, sinó de l’exigència d’un grup de pares que van presentar les signatures necessàries. Davant d’això, l’AMPA no convoca una assemblea extraordinària, sinó una simple reunió informativa.

         Per suposat, estarem al cas del que es digui en aquesta reunió. I us animem a tots, pares i mares de l’AMPA, perquè hi assistiu.

         Des del grup socialista donem el nostre suport més decidit a la feina que està portant a terme la regidora d’Educació, la nostra companya Gemma Capella. Encara més, l’encoratgem a continuar un camí que ha portat a la normalització de les relacions entre l’Ajuntament i l’escola, abandonades i menystingudes durant massa anys.

 

 

8 responses to “Matar bous a paraulades

 1. una de les coses que feu més be es carrega contra els altres els vostres propis errors.us heu pensat de debó que teniu la veritat de tot.
  Continueu sent mássa creguts.No crec que els pares inventin el que corre per tot el poble.

 2. socialistesalforja

  Creure en el que es fa no és ser cregut. Reconèixer els propis errors no vol dir acceptar que tens la culpa de tot. Orquídia, ets ben lliure de creure el que vulguis del que corre pel poble: això no vol dir que hagi de ser veritat.

 3. Hola socialistes Alforja
  M’agradaria fer un parell de comentaris intentant fer crítica constructiva de la informació que publiqueu.
  Primer que res un comentari a tall de conya, l’escrit m’ha semblat “semafòric” amb negretes, vermelletes, negretes subratllades , majúscules, minúscules, vermelletes majúscules subratllades, molt vistós.
  Arranqueu l’escrit dient que la polèmica generada pel menjador de l’escola es un “muntatge” i que “no té cap intenció de millorar el servei”, personalment no se de on heu tret de que es tracta d’un “muntatge” ja que la polèmica existeix i ha provocat dimissions a la junta. I que no tenen cap intenció de millorar el servei tampoc ho entenc, ja que si les mitges veritats rebudes tenen alguna cosa de cert, diuen que està en qüestió la viabilitat econòmica del menjador als preus actuals, si es manté la plantilla actual amb les condicions contractuals tal com estan avui per avui.
  Remarqueu amb negreta que la “composició de la junta es totalment irregular”, crec que també és una veritat a mitges, ja que part de la culpa que sigui irregular és precisament la polèmica que us ha portat a publicar aquesta informació. ( I això no ho dieu).
  En quan a la documentació sol•licitada pels membres de l’AMPA a l’Ajuntament, en mitja dotzena de ratlles senyaleu amb primer lloc i amb vermell que els sol•licitants son només 5 (quan acabeu de explicar que la totalitat de la junta actualment son 5), amb negreta que ho fan amb “un administratiu castellà de manual” (no se quina rellevància te per senyala-ho amb negreta, a no ser que hi tingui de llegir entre línees), que és paradoxal que en remetin una copia de la sol•licitud a tots els caps de llista a més de la regidora (si la carta l’hagués adreçat jo, i volgués que fos el màxim de transparent, ho hauria fet igual), amb negreta “la informació i documentació que se sol•licitava en aquesta carta NOMÉS n’és responsable la Junta de l’AMPA” (jo encara no me’n he assabentat del què us han demanat).
  Dieu que posen en dubte la capacitat del Consell Escolar, al no haver publicat la carta no puc saber fins a quin punt el posen en dubte (però probablement es tracte d’una veritat sencera i m’ho he de creure).
  En quan a la legalitat de l’AMPA i el Consell escolar, només dir que segurament (no ho sé), la legalitat deu delimitar les seves funcions, més que limitar-les, no ho poso amb negreta per no semblar un perepunyetes de manual.
  Personalment m’encanta l’esport del boca-orella, trobades al carrer o al cafè, etc. No sé si és matar el bou a paraulades, jo en diria més aviat fer safreig, però com a poble que som és el normal en una situació així. Suposo que el que ho fa especialment rellevant pels redactors, és que en aquest safreig siguis l’objecte, enlloc de ser part dels xafarders. Cadascú te la seva part de veritat i la comenta amb els del seu entorn tant al carrer, al cafè com fent visites a les cases, i en funció del grau d’implicació fins hi tot en publiquen tot un al•legat en alguna web. Però no ho veig incompatible amb demanar les responsabilitats a les assemblees corresponents.
  No vaig poder assistir a la reunió informativa de divendres, però la Putxi si, i pel que n’he pogut extreure va ser un orgue de gats que no va aclarir res a ningú. Com era d’esperar cadascú va sortir reafirmant que la seva part de veritat era la bona i que els dolents son els altres. Com sempre som pocs i mal avinguts.
  La crítica que us faig va més encaminada a la forma de expressar-la que no pas als continguts reals de la polèmica, ja que després d’haver escoltat raonaments per les suposades parts enfrontades, crec que hi ha un problema més gran de comunicació que d’altre cosa, no he vist conspiracions per erosionar a ningú o muntatges per enderrocar trons, més aviat interessos econòmics contraposats.
  Soc membre del Consell Escolar, però la crítica que us faig al escrit no és per defensar l’honorabilitat de ningú, sinó que la meva intenció és la de comentar en positiu inclús el que no m’agrada’t de l’escrit.
  Òbviament s’accepten contracritiques.
  Òscar

 4. dianasalvado

  Hola Òscar,

  Abans que res, felicitar-te pel teu des-anonimat: no és habitual parlar pels blocs a cara descoberta. I com que no sabem callar, aquí va la meva “contra”.
  Jo penso que la polèmica generada és un muntatge. Quadrar els números del menjador és molt complicat, això ho saben les persones que n’han (n’hem) portat els comptes. És gairebé una quadratura del cercle que s’ha intentat moltes vegades, sense èxit. La viabilitat econòmica del menjador sempre ha penjat d’un fil, no ve d’ara. Per tant, tot aquest anar i venir “de paraulades” podria haver-se iniciat fa uns quants anys enrere. I no ho va fer. Cada junta s’ho va passar com va poder, i avall. Poques vegades havia sortit al carrer amb la virulència d’ara.
  L’esport del boca-orella, que dius, és qüestió de gustos, com tot. Jo prefereixo jugar a cartes. Però no s’ha de confondre amb un altre esport, també molt bonic, que és el tir amb fletxa (normalment enverinada). Clar que, tal com bé dius, no te’l prens igual si ets el caçador o el senglar de torn…
  Bàsicament, aquests dies han corregut pel poble dues coses: que la regidora i la monitora es van compintxar per fer-li (a la monitora) un contracte a mida i, l’altra, que la directora de l’escola i la regidora havien amenaçat a la junta de l’AMPA que si despatxaven la monitora traurien el càtering del Casal, perquè l’ajuntament vol tancar-lo (el Casal, no el menjador).
  La llengua no té ossos, però en trenca de molt grossos. Per això no es pot matar tot el que és gras. Les expressions sempre són millorables, les coses es poden dir de moltes maneres, però això cadascú s’ho podria aplicar també a si mateix . I no parlo per tu, en aquest cas.

  Vagi molt bé.

  diana

 5. gemmacapella

  Hola Òscar,

  La polèmica generada no té com a base la intenció de millorar el servei del menjador. Sí que es té intenció de millorar el servei, en canvi, quan des de la regidoria es proposa de regular la situació contractual i de titulació dels/les monitores del menjador. Això val diners, és clar. Des de la regidoria d’Educació es demana a la Junta que justifiqui quines pèrdues generarà aquesta adequació, per veure amb quina quantitat caldrà participar-hi. La Junta (la dels 7 membres encara) no ho fa. La dels 5 membres, tampoc.
  El menjador té problemes de liquiditat, no de pressupost. Com si no es pot plantejar ara canviar el contracte amb el càtering per tal que contempli també les monitores?? Aquest problema de tresoreria quedaria resolt amb un altre plantejament de pagaments que podria fer front a les assegurances i contractes. No es poden pagar les factures a primers de mes i en canvi cobrar els rebuts a partir del dia 10. Sempre caldrà fer figueretes, per suposat, però és que l’AMPA no té afany de lucre: tot el que cobra, ho ha de gastar. Per altra banda, si tant alt és el dèficit del menjador (com venien mantenint fins ara) com és que no es té comptabilitzat quin és l’import del deute? L’altre dia a la reunió no van saber respondre si eren 300€ o 3.000€!!!!!
  La documentació que es va demanar a la carta adreçada a l’Ajuntament era el contracte d’una de les monitores del menjador, que va ser finiquitada al gener. L’Ajuntament no té cap notícia d’aquesta documentació, i no s’entén perquè se li demana. Que la carta fos en castellà és gairebé tan sorprenent com que al dia de la reunió un advocat (?!?!) s’assegués a la taula de la Junta de l’AMPA.
  Efectivament, la legalitat delimita (molt ben trobada la diferència) i no limita les atribucions de l’AMPA i les del Consell. El punt legalista de la discussió ve per la modificació de la normativa del menjador arrel de la circumstància de traslladar-lo al barracó. Això s’havia de fer per força, perquè canvia l’àmbit on es donarà el servei. La Junta de l’AMPA, a la reunió de divendres, va dir que en aquesta modificació de la norma “se’ls havia passat pel damunt”, referint-se a que s’havia aprovat directament en l’òrgan superior, és a dir, el Consell Escolar. En aquest camí contaminat de retrets, hi queden fins i tot un parell de trobades sol·licitades per la directora de l’escola a la Junta, que no es van arribar a realitzar, ajornades des de la mateixa AMPA. L’últim ajornament el van fer a les 9 del matí del mateix dia que les cartes abans mencionades van arribar per burofax a l’ajuntament. La falta i la mala comunicació és evident i des del meu punt de vista són imputables a la junta de l’AMPA. Les úniques dues vegades que hem tingut una entrevista ha estat a petició meva.
  La polèmica per suposat que existeix, però quins són els motius?? el fet que enviessin la carta a tots els grups politics, que mai sol.licitessin parlar amb mi…. Em sembla que és bastant evident que han volgut fet un gran muntatge amb una qüestió que s’hauria pogut resoldre amb un parell de bones converses.

  Cordialment

  Gemma Capella

 6. Hola un altre vegada Socialistes Alforja
  Si algú llegeix els comentaris que estem fent pot arribar a pensar que estem jugant a la botifarra, “Contru” “Contru” i ara jo, “Recontru”.
  Benvolguda diana,
  Una vegada una noia del meu curs, la més petita de la classe (ara evidentment és quarentona com jo), em va dir que el sentit comú és el menys comú dels sentits, i crec que en tot aquest embolic si escau, ja que si s’hagués aplicat el sentit comú d’un bon començament, el tema molt probablement no s’hauria “desmadrat” fins al punt on ens trobem en aquests moments.
  Els “Saberuts” diuen que una de les coses més difícils d’aprendre a decidir, per les persones, és saber quins ponts hem de creuar i quins hem de cremar. Com a frase esta força bé, però la trobo un pel radical, “els que no estan amb mi, estan contra mi”, a mi m’agrada pensar que hi ha una tercera via, on els ponts es poden creuar, recular, si no t’agrada el que hi trobes a l’altre banda, tornar a creuar si canvies d’opinió i en definitiva fer-lo servir per transitar d’una banda a l’altre.
  Precisament el que em va fer decidir respondre el vostre escrit de “Matar bous a paraulades”, és la sensació que em va quedar en acabar de llegir-lo on semblava (segurament mal interpretat per part meva) que dèieu que “els que no estan amb mi, estan contra mi”, no cal dir a qui em recordava.
  No menys benvolguda Gemma Capella,
  En primer lloc treure’m el barret en el to emprat en la teva “contrada”, més quan de sobte et veus convertit en l’ase dels cops, simplement per estar al davant d’una regidoria, han desaparegut les negretes, les vermelletes, les subratllades, etc. I dones la teva versió del què ha passat. (tant de bo l’altre part també opinés obertament) però: (jeje!! sempre hi ha un però)
  Veig que comences l’escrit tenint molt clar (a l’igual que la diana i els redactors de l’escrit) que les mares i pares de l’AMPA, que porten la seva canalla al menjador, no tenen cap intenció de millorar el servei, suposant que això sigui cert, deuen ser poc menys que “bestioles” amb ganes de putejar als seus fills. (Hi ha alguna cosa que em grinyola d’aquest muntatge)
  L’argumentació dels fets com han anat passat, no hi tinc res a dir, ja que no tinc la informació suficient per estar-hi d’acord ni per porta’t la contraria.
  Donant per bones les teves paraules es pot deduir que hi ha una part “provocadora”, que paga les factures el 1 en lloc del 10 de cada mes, no saben respondre quin dèficit té el menjador, s’adrecen amb castellà a l’Ajuntament, porten advocats a les reunions i ajornen o anul•len les reunions. I per l’altre part està l’autoritat, que ha entrat al joc de la “provocació” tenint molt clar que tot és un muntatge malintencionat i amb la legalitat a la ma es modifica la normativa del menjador o s’ofèn quan adrecen “l’escrit” a tots els grups polítics de l’Ajuntament.
  Si enlloc de parlar del menjador estesi’m parlant d’una “mani”, diria que sembla que uns provocadors han llençat pintura rosa i ous als Mossos d’Esquadra i les autoritats han respost a la provocació amb la legalitat de les “porres” a la ma.
  Crec que el que et diferència a tu com a regidora, a la dels/les membres de l’AMPA, és que, suposant que siguin certes les provocacions, tu no hi pots entrar al joc i en tot cas el teu càrrec ha d’intentar buscar una solució o suavitzar, dintre de les teves possibilitats, la polèmica. Però en cap cas fer una crema de bruixes deixant clar que hi ha una part completament equivocada i tu representar una altre part totalment encertada.
  Segurament es tracta de una mala interpretació meva, però les sensacions de que els que no estan amb mi, estan contra mi i la de respondre les provocacions emparant-se amb la legalitat, son les que m’han fet respondre-us, ja que estic segur que no son les sensacions que voleu transmetre, ni reflecteixen les accions positives que se del cert que heu dut a terme per solucionar el problema.
  Per part meva us pressuposo que ho heu intentat arreglar de la millor forma possible, i us pressuposo que teniu ganes de millorar el servei del menjador i us pressuposo que teniu ganes de deixar el poble millor (ni que només sigui una mica) de com l’heu heretat. Però també pressuposo que els/les membres de l’AMPA tenen ganes de millorar el servei del menjador, i els hi pressuposo que tenen ganes de deixar l’AMPA i el menjador una mica millor del que van heretar.
  El que jo us puc dir és que teniu el meu suport, potser un suport crític, però sempre amigable, tant els de l’AMPA com valtrus. Estar clar que només puc criticar la vostra acció perquè l’altre part implicada no te un blog on poder donar la meva opinió.
  Cordialment, Vagi mol bé.
  Òscar

 7. gemmacapella

  Hola Òscar:

  Podríem allargar aquest canvi d’impressions tan sa fins avorrir…
  Per part meva només voldria fer-te una última reflexió.

  En una ocasió la professora d’un curs al que vaig assistir ens va fer un exercici pràctic: en grups de dos, un alumne d’esquena a l’altre; a un d’ells li va donar un full amb un “dibuix” geomètric, un munt de ratlles posades en diagonal, horitzontal i vertical. Aquest alumne havia de descriure el més exactament possible el dibuix que tenia al davant, l’altre havia d’interpretar el que li deia el company i reflectir-ho en el full de paper en blanc que li havien donat. Va semblar molt fàcil ja que basant-se en els centímetres que feien les línies, la separació que tenien entre elles així com l’angle que formaven…
  Va ser un desastre!! Cap dels dibuixos resultants s’assemblaven als originals…
  Què va fallar? Els que descrivien? O bé els que rebien la informació?

  Hi ha una certa diferencia entre el que vols transmetre i el que finalment comuniques. També es molt diferent el que un expressa i el que l’altre percep.

  TOTS hem de fer un esforç per millorar la comunicació. Nosaltres hi abocarem tots els nostres esforços.

  Cordialment

  Gemma Capella Ferré

 8. tropenzausen

  Hola a Tots:

  Sóc nou a l’escola i voldria fer uns quants comentaris al respecte del funcionament de l’AMPA de l’escola d’aquest “peculiar” poble.
  A mi ni m’interessa ni m’importa res del que hagi passat entre la monitora del catering i la monitora de l’AMPA, tampoc em molesta sentir-me “utilitzat” per la direcció de l’Escola i per l’Ajuntament per resoldre un problema que no havia d’haver existit mai, tampoc m’importa el que es digui de mi pel poble (sabent com funciona, suposo que no seran coses gaire maques) i fins i tot no m’importa (encara que em sembli estrany i lleig) que hi hagi membres de la junta, contractadora del servei de catering, que treballin en el mateix catering que subministra a l’Escola. La qüestió és que aquesta junta de l’AMPA és totalment inoperant, ineficaç i incompetent.

  Només cal haver assistit a l’última reunió informativa del menjador per veure quin tipus de junta ens representa, per exemple:
  – Quan es diu que el servei de monitoratge ha d’estar assegurat i titulat, et contesten, concretament la Rosa Maria, “perquè ho hem de fer nosaltres?.
  – Quan demanes un llistat amb els deutes del menjador, no han estat capaços de venir amb els deures fets i et contesten, concretament la tresorera: “no ho se, ni aproximadament”.
  – Quan una mare els diu que ha passat al migdia per veure que fa la seva filla al pati (cosa que jo faig regularment) i comenta que no li semblava que els nens estiguessin ben controlats, l’única resposta per part de la junta és prendre amb broma el comentari, tractar-la de desconfiada i riure’s d’ella (aquesta és la impressió que vaig tenir i no crec que sigui el comportament adeqüat de l’AMPA que em representa).
  – Quan comentes què s’ha de fer amb els deutors del servei de menjador (problema bastant “enquistat” en aquesta escola), no aporten cap solució, inclús pel que es va veure, ni s’ho han plantejat.

  Amb aquest panorama podreu comprendre que aquesta junta no m’inspiri cap confiança i que la trobi inoperant, ineficaç i incompetent.
  Penso que si no fa la feina que ha de fer, no sé què hi fa aquesta gent en la junta de l’AMPA. Quan un assumeix un compromís, encara que sigui per força, ha d’involucrar-se el màxim possible i si no, retirar-se i deixar pas a uns altres.

  Tal com jo assumeixo les decisions d’aquesta junta (encara que no m’agradi), ella mateixa ha d’assumir les decisions del seu òrgan superior, concretament les del Consell Escolar. En el tema del funcionament del menjador sembla que la junta de l’AMPA no està d’acord (encara no he aconseguit saber per quin motiu) amb la normativa aprovada i no volen assumir-la, després d’haver-se votat com correspon: 1 membre de l’escola, la directora, 1 membre de l’ajuntament, la regidora i 1 membre de l’AMPA, el president, a lo millor hi ha hagut falta de comunicació entre els membres de la junta, quin desgavell. A més si ens mirem la normativa del menjador antiga i l’actual, veurem que no es diferecien en res. Només estan dedicant el seu temps a intentar invalidar la reunió com sigui (sembla que tenen assessorament jurídic que suposo que no li costarà res a l’AMPA, o sigui a mi), enlloc de tirar endavant i mirar PELS NENS, que es el motiu principal de l’existència de l’AMPA.
  També em pregunto per què paguem el servei de catering més car de la comarca?. Quí vetlla pels interessos de tots els pares en aquest tema? i per què no es contracta un servei de monitoratge extern com a quasi totes les escoles del país? i així evitar-nos problemes com els que s’han viscut.
  El “això s’ha fet sempre així” i “aquestos que venen de fora, que no són del poble” s’ha acabat. Si aquesta junta no es posa les piles, després de setmana santa seré jo el que vagi a Magistratura de treball a fer la denúncia pertinent en defensa dels treballadors contractats per l’AMPA, com vaig avisar a la reunió informativa del menjador, ja fa més d’un mes.
  Senyors que tot això es fa pels nens, que no estem parlant de coses, sino dels nostres fills.
  Res mes.
  Salut!
  Antoni Bosch.
  Un, que encara que no ho vulguin alguns, és del poble.
  Aquestes opinions son únicament meves i de ningú més.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s