Ple Extraordinari 6 de juliol de 2011

El 6 de juliol va tenir lloc el primer Ple del mandat 2011-2015. Va ser un Ple extraordinari obligatori, que ve indicat pel ROF (Reglament d’organització i funcionament dels ajuntaments), que s’ha de celebrar en els 30 dies següents a la constitució de l’ajuntament i on cal establir diverses qüestions relacionades amb l’organització de l’Ajuntament.

El primer punt de l’ordre del dia del Ple va ser l’aprovació de l’acta de la sessió anterior. Vam demanar que s’afegís a l’acta el número de vots que havia aconseguit el candidat de CiU, dada que no hi constava. Ens va semblar necessari que l’acta indiqués que el candidat de CiU havia aconseguit 6 vots i no tan sols els 5 vots de la seva formació política. La nostra proposta va ser acceptada.

El segon punt proposava l’aprovació del règim de sessions del Ple, és a dir, cada quants mesos es farà un Ple ordinari. La proposta va ser fer-los amb una periodicitat trimestral, que comporta la realització de quatre Plens en tot l’any. Considerem que aquesta periodicitat és insuficient, ja que el volum de feina de l’Ajuntament d’Alforja és prou important, i el nostre vot va ser contrari. El resultat de la votació d’aquest punt va ser 6 a 3.

En el punt 3 vam votar favorablement a la creació de la Comissió Especial de Comptes, que és obligatòria.

El punt 4 donava compte del decret 35/2011 pel qual s’estableix l’organització de l’Ajuntament, és a dir, les regidories i els regidors que les ocuparan. Les regidories i els seus titulars són els següents:

 1. Hisenda i Urbanisme: Sr. Joan Josep García
 2. Participació, Festes, Cultura i Esport: Sr. Casimiro Rodríguez
 3. Educació, Benestar, Sanitat: Sra. M. Àngels García
 4. Promoció econòmica, Indústria, Treball, Turisme: Sr. Carles Ferré
 5. Governació, Serveis, Personal: Sra. Vanessa García
 6. Medi Ambient , Agricultura: Sr. Magí Ferré.

En els punts en què es dóna compte dels decrets d’Alcaldia no hi ha votació.

El punt 5 proposava la representació de la Corporació en altres organismes on l’Ajuntament ha d’estar representat. La distribució proposada va ser:

 • Consell Escolar:   Sra. M. Àngels García
 • Fundació Privada Casal dels Avis:    Sr. Juanjo García, Sr. Casimiro Rodríguez,  Sra. Vanessa García
 • Junta parcial i Juntes de Compensació:      Sr. Magí Ferré
 • ADF/ Muntanyes de Prades:                       Sr. Casimiro Rodríguez
 • Consorci promoció industrial:                    Sr. Carles Ferré
 • Patronat turisme Diputació:                        Sr. Carles Ferré
 • POUM:     Sr. Juanjo García, Sr. Magí Ferré, Sra. Gemma Capella, Sr. Sendo Martorell

El nostre vot en aquest punt va ser contrari a causa de la representació donada al Sr. Casimiro Rodríguez dins la Fundació Privada Casal dels Avis. En aquest sentit, vam fer petició a la Secretària del consistori que comprovés alguna possible incompatibilitat pel fet que un familiar directe del regidor nomenat treballi actualment a la Fundació Privada. També vam proposar al Sr. Alcalde que modifiqués aquesta representació en la regidora de Benestar, que s’ocuparà d’aspectes molt vinculats a la tasca de la Fundació Privada. Posat a votació aquest punt, el resultat va ser de 6 a 3.

El punt 6 proposava la creació de la Junta de Govern Local i del seu règim de sessions. La Junta de Govern estarà composada per l’Alcalde, el regidor Casimiro Rodríguez i la regidora Vanessa García i les reunions seran cada 15 dies, el primer i tercer dimecres de cada mes. En aquest punt vam abstenir-nos, ja que té a veure amb un model d’organització interna del govern municipal en el qual no hem estat convidats a participar.

Els punts 7 i 8 donaven compte dels regidors que formaran part de la Junta de Govern i del nomenament del regidor Sr. Casimiro Rodríguez com a Tinent d’Alcalde, a més de donar compte de la delegació de competències de l’Alcaldia a la Junta de Govern Local. Aquests punts no estaven sotmesos a votació.

El punt 9 proposava una altra delegació, aquesta vegada la delegació de les competències del Ple en la Junta de Govern, que seran totes les competències permeses per la llei. En la pràctica, això comporta que tot allò que la llei permet que sigui aprovat per Junta de Govern no haurà de passar per Ple. Per tant, la Junta de Govern, que està formada només per tres regidors i en la que l’altre formació al govern, Esquerra Unitària, no té representació, té el màxim poder possible. El nostre vot va ser contrari i el resultat de la votació va ser 6 a 3.

El punt 10 proposava el nomenament de la regidora Sra. Vanessa García com a Tresorera, punt en el qual ens vam abstenir, en considerar que era una qüestió d’organització interna del govern municipal.

El punt 11, finalment, proposava el règim de dedicació dels càrrecs electes de la corporació. Al nostre entendre, i així ho vam dir en el Ple, aquest punt constava al seu torn de dos punts, força diferents entre si. El primer, proposava l’acolliment a la subvenció de la Generalitat per a la dedicació completa de càrrecs electes, del qual gaudirà la regidora Sra. Vanessa García. Els primers a acollir-nos a aquesta subvenció, externa a les despeses de l’Ajuntament, van ser els nostres regidors en l’anterior mandat. En aquell moment vam considerar que era un suport imprescindible en la feina diària de l’Ajuntament i així ho continuem considerant. Si el punt hagués estat únic, hi hauríem votat a favor, sense cap dubte. El punt de l’ordre del dia, tot i això, incloïa un altre punt, en aquest cas el cobrament d’indemnització per assistència a les Juntes de Govern. Els tres regidors presents a les Juntes (Alcalde García, regidor Casimiro Rodríguez i regidora Vanessa García) cobraran 150 euros per persona i sessió. És a dir, cada sessió de la Junta de govern comportarà una despesa de 450 euros, que són 900 euros mensuals, que són 5.400 euros fins a finals de 2011. Vam manifestar el nostre desacord més rotund amb aquesta mesura, per dues raons: mai, en tota la història dels ajuntaments democràtics a Alforja, els regidors havien cobrat per assistir a les Juntes de govern i no ens sembla que el moment econòmic actual sigui el més adequat per a començar-ho, amb un import per regidor i sessió que, a més, és prou considerable. Donat el fet que no es pot votar que sí a una part d’un punt de l’ordre del dia i votar que no a una altra part, el nostre vot va ser contrari a tot el punt, encara que entréssim en la paradoxa de votar en contra d’una proposta que vam iniciar nosaltres mateixos en l’anterior mandat municipal. El resultat de la votació va ser de 6 a 3.

Sense cap més punt a tractar, es va tancar la sessió. El proper Ple Ordinari, si no ens fallen els comptes, està previst per al primer dimecres del mes de setembre, és a dir, el 7 de setembre de 2011.

One response to “Ple Extraordinari 6 de juliol de 2011

 1. Si fossim al Facebook diria…M’agrada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s